Panta Rei

Dispuut "In Vino Veritas"

9 mei 2006

 

Zoals het water van de Dommel blijft stromen, zoals de klok half vijf dagelijks twee keer passeert, zoals het leven van bomen vergankelijk is, zo staat niets in de wereld stil. De filosoof Heraclitus was in de overtuiging dat alles aan verandering onderhevig is. Zijn gehele filosofie vatte hij samen in de twee woorden "panta rei", ofwel "alles stroomt". Met deze visie inspireerde hij vele grote filosofen, onder wie Plato en Aristoteles. Uiteraard is dit een gevatte uitspraak, je kunt de hele dag in je bed liggen, maar de wereld draait toch door. Het is dan ook een goede zaak om iets bij te dragen aan het toch al zo drukke, maar goede leven, dat maar door en door gaat. De heren van GEWIS-Dispuut "In Vino Veritas" houden van het goede leven en zijn ook in staat daaraan iets moois bij te dragen. Een kleine bloemlezing volgt.

 

Het hoogtepunt van het jaar was ongetwijfeld de illustere PopQuiz. In de twaalf categorieën van puike kwaliteit werd de muziekkennis van elk team danig op de proef gesteld. Dit zorgde voor hilarische taferelen; uiteraard was iedereen overtuigd van zijn of haar gelijk en moest de rest van het team daarvan overtuigd worden. Ook de jury, op wier schouders de immense druk der consequentie rustte, had het niet makkelijk. Gelukkigerwijs werden zij gesteund door enkele deelnemers, die zich gul opstelden en de juryleden een biertje doneerden. Het team "In Vinno Veritas", geleid door voorman Finbar Bogerd, wist uiteindelijk op de meeste vragen een correct antwoord te geven. Hiermee zijn zij in het bezit gekomen van de PopQuiz wisseltrofee. Uiteraard staat dit goed op ieder curriculum vitae, deze heren mogen zich hiermee dan ook gelukkig prijzen. De I.V.V PopQuiz wordt algemeen beschouwd als een geslaagde avond die eventueel voor herhaling vatbaar zou kunnen zijn.

 

Iets later in het jaar heeft het dispuut zich verrijkt met een nieuw lid, Dhr. Timmerman. Dit moest uiteraard bekroond worden met een borrel. De "In Vino Veritas"-borrel was een gezellig samenzijn in de GEWIS-ruimte. Iets dat gekoesterd moet worden, zeker met het oog op de geplande verhuizing. Dan zal opnieuw sfeer moeten worden gecreëerd in de nu nog kale, onbekende ruimte.

 

De volgende dag werd het ESKafé onveilig gemaakt. Daar organiseerde I.V.V de Casinoavond. Uiteraard is het ESKafé een uitermate geschikte locatie om je geld in te zetten op het lot, of blindelings te vertrouwen op je stalen pokerface. Dit pakte voor een aantal mensen goed uit, voor sommigen minder. Het plezier was er desondanks niet minder om, in de entourage van gedimd licht, sigaren en donkere zonnebrillen voelde menigeen zich prima thuis.

 

Gelukkig stroomt alles nog steeds. Ook bij I.V.V wordt niet stil gezeten. Er liggen alweer mooie activiteiten in het verschiet want van het goede leven moet genoten worden. Het wordt ons in het leven soms ook wel makkelijk gemaakt; zoveel mogelijkheden dat er zijn om een fijne dag te beleven. Onlangs is het veldje voor het auditorium ook verrijkt met een ideale oplossing voor de hoge druk op de blaas, zoals vaak voorkomt op donderdagavond, zo net na de borrel. Ook dat mag daar stromen. Zolang Hare Majesteit de Koningin Eindhoven af en toe verblijdt met een bezoek, zolang onze hooggeachte voorzitter nog steeds zingend door het bestuurshok loopt, zolang de zon weer schijnt na een regenbui, zolang de klok half vijf wederom passeert, is het duidelijk dat alles nog steeds stroomt, en tot in den treure door zal stromen.